Produse recent adăugate

Unt de alune-Pastă alune crocantă 375 G
Untul din arahide este crocant poate fi consumat pe pâine dimineață, folosit în prepararea cremelor, smoothie-urilor sau a budincilor. Este bogat în proteină vegetală, fiind recomandat copiilor aflați în creștere, sportivilor sau persoanelor care au un stil de viață activ.
Descriere
Untul din arahide este crocant, datorită bucăților de arahide pe care le are în compoziție. Poate fi consumat pe pâine dimineață, folosit în prepararea cremelor, smoothie-urilor sau a budincilor. Este bogat în proteină vegetală, fiind recomandat copiilor aflați în creștere, sportivilor sau persoanelor care au un stil de viață activ.
Ingrediente: Arahide 90%, zahăr, ulei de alune, sare, stabilizator E471 (origine vegetală).
Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic.
Untul de arahide – beneficii
Cuprins:
1. Despre untul de arahide
a. Ce este untul de arahide
b. Din ce se obține untul de arahide
c. Proprietățile untului de arahide
– Conținutul în proteine și minerale ale untului de arahide
– Conținutul în vitamine al untului de arahide
– Conținutul în fibre al untului de arahide
– Grăsimile sănătoase din untul de arahide
– Resveratrol, secretul untului de arahide
– Alte proprietăți ale untului de arahide
d. Tipuri de unt de arahide și cum alegi un unt de arahide natural
e. Cum poți prepară acasă unt de arahide
f. Riscurile consumului untului de arahide
2. Beneficiile untului de arahide
a. Beneficiile pentru sistemul cardiovascular al untului de arahide
b. Reducerea riscului de diabet cu ajutorul untului de arahide
c. Beneficiile untului de arahide pentru masă musculară
d. Beneficiile untului de arahide pentru digestie
e. Beneficiile untului de arahide pentru sistemul osos
f. Beneficiile untului de arahide în controlul greutățîi
g. Reducerea riscului de apariție a calculilor biliari cu ajutorul untului de arahide
h. Reducerea riscului de Alzheimer cu ajutorul untului de arahide
i. Beneficiile pentru memorie ale untului de arahide
3. Cum se consumă untul de arahide
a. Untul de arahide, o gustare ideală pentru micul dejun
b. Smoothie cu unt de arahide
c. Dulciuri cu unt de arahide
Despre untul de arahide
Untul de arahide este un produs extrem de popular mai ales în țările din vest și Statele Unite, dar câștigă din ce în ce mai mult teren și la noi în țară. El are o mulțime de proprietăți nutritive și oferă o multitudine de beneficii organismului: beneficii pentru sistemul circulator, pentru sistemul cardiovascular, pentru mușchi, pentru oase, pentru digestie, pentru memorie. Deși este bogat în calorii, untul de arahide se recomandă în diete, fiind sățios și un produs complex prin continutuul sau, reducând nevoia de a consumă alte alimente. Majoritatea personelor care l-au încercat au constatat că agreează untul de arahide, cu excepția celor alergici la arahide în sine. Untul de arahide poate fi cumpărat și din România, însă trebuie să fii atent la conținutul produsului cumpărat: este indicat să consumi unt de arahide natural, cu adaos cât mai mic de alte ingrediente, gen sare, zahăr sau ulei.
Ce este untul de arahide
Că să înțelegem ce este untul de arahide, trebuie să pornim de la baza fabricării lui, adică de la arahide. Arahidele sunt, contrar tuturor așteptărilor tale, niște legume, obținute dintr-o plantă, alunul de pământ, ale cărei fructe se formează și ajung la maturitate sub pământ, într-un fel de păstăi. Aceste păstăi conțîn alunele de pământ sau arahidele atât de iubite.
Untul de arahide este un aliment pe cât de simplu de obținut, pe atât de bun pentru sănătate. Consumat cu moderație, îți va demonstra toate calitățile nutritive și te va ține satul și plin de energie timp de ore bune. Textura lui uimește consumatorul, este fină, lipicioasă și în același timp cremoasa, iar gustul sau de alune, sărat și dulce în același timp – absolut senzațional.
Putem consideră că untul de arahide are un preț mic, dacă punem în legătură prețul de comercializare cu valoarea să nutriționala și cu faptul că numai 2 linguri de unt de arahide întins pe o felie-două de pâine consumate dimineață îți vor asigura energia necesară până la prânz.
Arahidele se cultivă pe suprafețe extinse în China, Africa, S.U.A., India, Mexic, , Spania, Franța, Italia. Principalii producători, prelucratori și exportatori sunt SUA, China și Argentina, iar la noi în țară se pot cultivă arahide în Oltenia, în condițiile unui sol bine irigat, pentru o recolta bogată. Totuși, întrucât traditita cultivării arahidelor nu este dezvoltată suficient în ROmânia, majoritatea celor care comercializează unt de arahide îl importă.
Untul de arahide se găsește în hypermarketuri, dar și pe site-ul Sanovita, la preț avantajos. Cu puțînă răbdare îl poți face și tu acasă, dar condițiile de depozitare depind de modul în care untul de arahide a fost procesat. Dacă l-ai făcut acasă, recomandăm să îl țîi la frigider până când îl termini. Dacă l-ai cumpărat gata procesat, îl poți păstra și în cămară, la temperatura constanța, dacă ai grijă să închizi bine borcanul și să nu rămână în el urme de alte alimente. De exemplu, dacă vei consumă din borcanul cu unt de arahide folosind un colț de pâine sau un biscuit, pot rămâne frimituri în interior care să ducă la alterarea produsului, dacă acesta nu este ținut la rece.
Păstrarea la temperaturi scăzute a unui borcan cu unt de arahide început îi prelungește termenul de valabilitate: de la 3 luni (ținut în cămară) până la 9 luni (păstrat în frigider). Poate fi consumat oricând, dar este iubit mai ales de vegetarieni și extrem de apreciat de către cei care țîn post, date fiind valorile sale nutritive.
Din ce se obține untul de arahide
Untul de arahide este un aliment destul de puțîn și simplu de prelucrat. El se obține măcinând arahidele (în prealabil decojite – crude sau prăjite) până când se transformă în unt. Se poate adaugă puțîn ulei de arahide, sare sau îndulcitori.
Proprietățile untului de arahide
Untul de arahide are multe proprietăți benefice pentru organismul uman. Poate fi consumat în perioadele de post, dar și în afară acestora. Este recomandat femeilor însărcinate, având în vedere conținutul de acid folic al arahidelor, și chiar și celor care alăptează. Dacă nu dăunează mamei (această nu suferă de alergie), nu va dauna nici fătului sau bebelușului (în cazul consumului de către mama care alăptează) având în vedere că alergia la arahide este ereditară.
În alimentația bebelușului îl poți introduce abia după vârstă de 1 an, având în vedere consisitenta acestuia lipicioasă, care îl face greu de înghițit.
Conținutul în proteine și minerale ale untului de arahide
Untul de arahide aduce organismului tău:
73% din doză zilnică recomandată de mangan
39% din doză zilnică recomandată de magneziu
18% din doză zilnică recomandată de acid folic
24% doză zilnică recomandată de cupru
Conținutul în vitamine al untului de arahide
Untul de arahide este un aliment hrănitor, 100 de grame furnizând :
45% din doză zilnică recomandată de vitamina E
67% din doză zilnică recomandată de Vitamina B3
27% din doză zilnică recomandată de Vitamina B6
Conținutul în fibre al untului de arahide
Untul de arahide conține aproximtiv 8% fibre alimentare, cu ajutorul cărora reglează nivelul zahărului din sânge și reduce colesterolul “rău”.
Grăsimile sănătoase din untul de arahide
Unul de arahide conține grăsimi săturate, adică grăsimi bune pentru sănătatea ta. Studiile au arătat că persoanele care au introdus în alimentație untul de arahide, înlocuindu-l pe cel de origine animală, au redus cu 11% nivelul colesterolului total și au experimentat o importantă scădere a trigliceridelor.
Resveratrol, secretul untului de arahide
Arahidele conțîn un nutrient care se numește resveratrol (prezent și în coajă și semințele strugurilor roșii, afine, mure sau merișor), un produs antimicrobian natural, care ajută organismul tău să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor. De asemenea, resveratrolul păstrează ADN-ul intact, repara moleculele deteriorate de radicalii liberi. Având o acțiune puternic antioxidantă, încetinește prosul de îmbătrânire al celulelor, spijină circulația și ajută la reducerea inflamației.
Alte proprietăți ale untului de arahide
În două linguri de unt de arahide găsim 7 g de proteine, cu ajutorul cărora organismul își dezvoltă țesutul muscular, iar doză de potasiu din acest aliment contracarează și echilibrează nivelul sodiului din corpul tău.
Tipuri de unt de arahide și cum alegi un unt de arahide natural
Poate că ai văzut deja sortimentele care există pe piață și te-ai întrebat adesea ce să alegi: unt de arahide crocant sau unt de arahide cu textura fină? Din punct de vedere al conținutului nutritiv și al beneficiilor pentru sănătate, ambele variante sunt la fel de bune. În afară de posibilele contrandicatii medicale de a consumă alimente țări, nu există nici un alt motiv care te-ar putea îndemna spre una sau altă dintre sortimente: încearcă-le pe amandoua și procedează după cum îți dictează propriul gust. Fii atent însă la achiziționare: trebuie să alegi un unt de arahide cât mai natural, cu cât mai puține adaosuri. Cel mai bun unt de arahide este acela care conține cel mai mare procent de arahide. De exemplu, pe site-ul Sanovita noi comercializam unt de arahide care conține arahide în proporție de 90%, iar ingredientele nu provin din culturi modificate genetic.
Cum poți prepară acasă unt de arahide
Poți prepară și acasă unt de arahide, însă ai nevoie de un blender de mare putere și de puțînă rabdre. De asemenea, trebuie să șții că textura untului de arahide făcut acasă nu poate fi la fel de cremoasa că aceea a untului de arahide cumpărat, întrucât producătorii folosesc echipamente industriale speciale pentru prelucrarea acestuia. Totuși, nu este imposibil să îl pregăteșți singur și vei avea satisfacția lucrului făcut de mâna ta.
Cum prepari acasă unt de arahide? Fie cumperi arahide gata prăjite, fie le cumperi crude și le prăjeșți chiar tu timp de 10 minute în cuptor. Prăjirea le va face să își activeze uleiurile din compoziție și textura untul va fi una mai cremoasa. După ce le-ai rumenit, macină-le în blender câteva minute (5-6), oprindu-te din când în când să curați pereții vasului. Pe la jumătatea timpului de măcinare, adaugi puțîn ulei de arahide, sare și o lingură de miere.
Untul de arahide astfel preparat se păstrează în frigider, într-un recipient închis ermetic.
Riscurile consumului untului de arahide
Este deja clar, având în vedere conținutul nutritional, cât de sănătos este unul de arahide, însă, așa cum spuneam la început, nu toată lumea îl poate consumă. Există persoane care nu tolerează arahidele, prezintă alergie la aceste alimente și, în acest caz, consumul este extrem de periculos. În cazurile de genul acesta, sistemul imunitar al personele afectate consideră proteină din arahide dăunătoare și se apară. Reacțiile pot să varieze, de la erupții cutanate, crampe la stomac, greață și până la dificultăți de respirație, amețeală sau chiar șoc anafilactic, în funcție de cât de severă este alergia pe care au dezvoltat-o.
Alergiile la arahide se pare că sunt ele mai frecvente tipuri de alergii existente, afectând peste 3 milioane de americani. De asemenea, ele sunt și cele mai severe, pentru că nu doar ingestia unei cantități extrem de mici poate conduce la manifestări fizice din cele mai severe (până la tip șoc anafilactic), dar chiar și simplul contact al arahidelor cu mucoasele conjunctivale sau respiratorii.
Beneficiile untului de arahide
Gustul untului de arahide nu este singurul motiv pentru care este atât de îndrăgit de către consumatori. La el se adaugă și o multitudine de beneficii pentru sănătatea ta. Le vom discuta pe cele mai importante în continuare, că să înțelegi de ce ar trebui chiar de mâine să incluzi untul de arahide în dietă ta zilnică.
Beneficiile pentru sistemul cardiovascular al untului de arahide
Un studiu al Universității de medicină Harvard din Boston a evidențiat faptul că untul de arahide ajută la prevenirea bolilor sistemului cadiovasculare, datorită faptului că el conține grăsimi nesaturate care reduc colesterolul rău, ajută la reducerea inflamațiilor din organism și la menținerea în condiții de sănătate a rețelei de vase de sânge care înconjoară inima.
Reducerea riscului de diabet cu ajutorul untului de arahide
În mod normal ne-am aștepta că un aliment precum untul de arahide să fie contrindicat persoanelor care prezintă risc de diabet. În realitate lucrurile stau exact invers. Un grup de cercetători brazilieni au publicat în British Journal of Nutrition rezultatele unui studiu în acest sens. Potrivit acestui studiu, untul de arahide consumat în prima parte a zilei are rolul de a regla glicemia.
Beneficiile untului de arahide pentru masă musculară
Untul de arahide conține proteine și grăsimi sănătoase care îți conferă energie și sprijină formarea masei musculare, așadar acesta este un bun aliment pentru sportivii care fac antrenamente solicitante. Tot la dezvoltarea musculaturii contribuie și potasiul, un element pe care untul de arahide îl conține din belșug.
Beneficiile untului de arahide pentru digestie
Organismul are nevoie, pentru a funcționa optim, de aproximativ 25 de grame de fibre în fiecare zi. Cum spuneam și anterior, untul de arahide conține 8% fibre alimentare care te sprijină în procesul de digestie, iar două linguri din acesta întinse pe două felii de pâine integrală, ți-au asigurat deja o treime din cantitatea zilnică recomandată de fibre.
Beneficiile untului de arahide pentru sistemul osos
Untul de arahide conține mangan, un mineral responsabil de dezvoltarea osoasă, creșterea țesuturilor și protejarea celulelor de stresul fiziologic. Tot acesta grăbește procesul e vindecare a rănilor. Sistemul osos este protejat și de prezența magneziului ( o porție de unt de arahide conține 39% din doză zilnică recomandată).
Beneficiile untului de arahide în controlul greutățîi
În mod normal, un aliment care are atât de multe grăsimi, pare că nu poate fi consumat de către persoanele care doresc să elimine kilogramelele în plus. Având în vedere că 2 linguri de unt de arahide conțîn aproximativ 188 de calorii, nu îl vezi că pe o gustare destinată celor aflați la dietă, nu-i așa? Totuși, la o privire mai atentă, vei remarcă faptul că aceste două linguri sunt foarte sățioase, făcând în așa fel încât să nu îți mai fie foame o perioada lungă de timp, așadar, consumat fără exagerare, untul de arahide te ajută să te bucuri de beneficii chiar și în condițiile în care te afli la dietă. Cheia este moderația.
În termeni științifici, iată cum stă situația: același studiu al cercetătorilor brazilieni pe care îl menționăm și anterior a evidențiat faptul că untul de arahide stimulează secreția hormonului numit peptidă, cel care controlează apetitul.
Reducerea riscului de apariție a calculilor biliari cu ajutorul untului de arahide
Arahidele și, implicit, untul de arahide, contribuie la scăderea riscului de apariție a calculilor biliari. Doar două felii de pâine unse cu unt de arahide consumate pe săptămâna reduc acest risc cu până la 25%, ceea ce este, să recunoaștem, enorm.
Reducerea riscului de Alzheimer cu ajutorul untului de arahide
Antioxidantul de care am discutat și anterior, reveratrolul, prezent în compoziția untului de arahide (pe care îl găsim și în coajă și semințele strugurilor roșii, afinelor, murelor sau merișoarelor), contribuie, printre altele și la reducerea riscului de a dezvoltă maladii nervoase de tip degenerativ, cum este boală Alzheimer.
Beneficiile pentru memorie ale untului de arahide
Untul din grăsimi nehidrogenate, cum este untul de arahide sau cel de migdale, are un conținut ridicat de vitamina E, care contribuie la îmbunătățirea memoriei și, în aceleași timp, la reducerea declinului acesteia odată cu înaintarea în vârstă.
Cum se consumă untul de arahide
Nu e nici un mister în legătură cu felul în care se consumă untul de arahide: pe post de mic dejun, la gustare, că deșert, amestecat cu fructe, lapte vegetal sau alte ingrediente din care îți vor ieși niște prăjituri delicioase. Poți chiar reinventa piureul de cartofi transformându-l într-un produs de post dacă înlocuieșți untul de origine animală cu unt de arahide. Hai să vem împreună și alte câteva dintre cele mai savuroase modalități.
Untul de arahide, o gustare ideală pentru micul dejun
Untul de arahide este recomandat mai ales în prima parte a zilei, întrucât în afară de gustul absolut delicios, are avantajul de a oferi energie pentru a-ți desfășura activitățile programate. Unge o felie de pâine cu unt de arahide cremos sau crocant și pune desupra câteva felii de fructe sau adaugă-l peste cerereale și lapte vegetal: ai făcut un prim pas către o zi perfectă!
Smoothie cu unt de arahide
Poți prepară un smoothie delicios și energizant, numai bun în momentele zilei în care simți că ți-ai pierdut energia. Este suficient să adaugi 2 linguri de unt de arahide (varianta cremoasa) peste 2 cești de lapte de soia și să presari desupra puțînă scorțișoară. Mixează ingredinetele în blender, până când se omogenizează și se umflă puțîn. Se consumă pe loc, cu poftă, folosind eventual un păi mai gros.
Dulciuri cu unt de arahide
Nu șții cum se mănâncă untul de arahide? Înseamnă că nu ai apucat încă să îl gusti. După ce o vei face, vei aștepta nerăbdător următorul moment în care să îl ungi pe pâine, să îl savurezi cu linguriță direct din borcan sau să îl incluzi în rețetele tale de prăjituri.
Informații suplimentare
FURNIZOR | |
---|---|
Specificații | |
Producator | |
Afecțiuni | |
BRAND |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.