Blog
Tinerețe fără bătrânețe
- Bioal Blog
- 11 martie 2020
- 0

De când lumea și pământul, în basme sau în realitate, căutarea secretului tinereții veșnice a fost o constantă. Ceea ce basmul doar presupunea, știința modernă a descoperit că, totuși, există.
Startul căutării soluțiilor concrete l-a dat o descoperire a cercetătoarelor americane Elizabeth Blackburn și Carol Greider, din 1985: enzima numită telomerază. În anii următori, cercetările au fost aprofundate, iar în anul 2009, cele două cercetătoare au fost recompensate cu premiul Paul-Ehrlich. Ulterior, împreună cu Jack Szostak, care a avut, de asemenea, o contribuție importantă la aceste studii, au primit Premiul Nobel pentru Medicină, pentru „descoperirea modului în care cromozomii se replică complet în timpul diviziunii celulare și sunt protejați să nu se degradeze”. Cei trei au constatat că există o strânsă legătură și o influență reciprocă între telomerază și telomeri (regiuni de ADN situate la capătul fiecărui cromozom liniar), care protejează materialul genetic al celulei. Pornind de aici, specialiști din întreaga lume au început să lucreze la soluții concrete pentru întinerire.
Telomerii o descoperire premiată cu premiul Nobel
În august 2017, dr. John Cooke, directorul Departamentului de Științe Cardiovasculare de la Houston Methodist Research Institute a publicat un studiu conform căruia activarea telomerazei printr-o tennică aplicată direct asupra ARN a îmbunătățit funcțiile celulelor și le-a prelungit viața. La acest studiu au participat 17 pacienți suferind de o boală degenerativă (progeria), al cărei principal efect este îmbătrânirea rapidă.
Rolul telomerilor și al telomerazei în procesul de îmbătrânire
Telomeraza, identificată în nucleul celular, susține și repară telomerii, care influențează procesul de îmbătrânire. Telomerii mai lungi sunt caracteristici tinereții. Pe de altă parte, când telomerii se scurtează și nivelul acestei enzime scade, se produce fenomenul de îmbătrânire. Aceiași telomeri se pot scurta și ca urmare a unor boli grave, care lasă sechele. Efectele reducerii acestor particule de ADN sunt destabilizarea cromozomilor, pierderea informației genetice și chiar distrugerea celulelor.
Ce este de făcut?
Ceea ce vârsta și boala destabilizează, restabilește telomeraza. Această enzimă are capacitatea de a controla și recupera secvențele repetitive pierdute. În concluzie, s-a demonstrat că, deși nu putem da timpul înapoi, ne putem ajuta corpul să se regenereze. Deși telomeraza nu se găsește sub formă de preparate, ci exclusiv în interiorul corpului, ea poate fi activată și stimulată cu ajutorul unor substanțe naturale.
Un plan bine pus la punct
Lupta cu îmbătrânirea nu este una ușor de dus. De aceea, este nevoie să apelăm la tot arsenalul: eliminarea factorilor și obiceiurilor nocive, alegerea unei alimentații echilibrate, mișcare ori de câte ori este posibil, somn regulat și suficient, reducerea stresului etc.
Desigur, toate acestea presupun activarea voinței și alocarea unui timp suficient acestor activități, lucru nu foarte la îndemână în aceste vremuri ale super-vitezei. Dar nimic nu e prea mult atunci când ne aflăm în căutarea tinereții veșnice.
De asemenea, avem la dispoziție și alte remedii la îndemână, suplimente alimentare perfect naturale, care conțin activatori de telomerază de tipul produselor din gama TELOM-R:
Câți ani are corpul tău?
Testarea genetică a telomerilor se practică în multe țări și este de folos atunci când celelalte metode nu pot depista cauzele anumitor afecțiuni (infertilitate, boli degenerative, alergii, dereglări ale sistemului imunitar, anumite tumori, diabet, afecțiuni ale sistemului vascular). În urma acestor teste, poate fi stabilit și stadiul real de îmbătrânire a corpului, ceea ce înseamnă că vârsta biologică poate fi mai mare sau mai mică decât cea cronologică.
În oricare dintre situații, un strop de tinerețe și de sănătate în plus, nu strică! Decizia ta e la un click distanță.